Prijava
Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Novosti

Početak Mandžine karijere

Koliko je Mandžo mogao pretrčati, to je bilo nevjerojatno. I s obzirom na sve to, zaključio sam da je najbolje da ga stavim na desni bok. Tamo je mogao igrati duž cijelog terena, prisjetio se Damir Ruhek prvih nogometnih dana Marija Mandžukića.

Već od malih nogu vidjelo se da je nešto posebno, ali kao i svako dijete sanjao je samo o napadu.
- Sjećam se da sam im svojedobno rekao da mi napišu što bi htjeli igrati. Njih 19 željelo je napad. I što ću, ne mogu svima ispuniti želje. Procijenio sam da je Mandžo najkorisniji na desnom beku i tvrdim vam da je tamo ostao, danas bi bio bolji od Darija Srne - kaže Ruhek.
Ali ne da nije mogao na toj poziciji ostati cijelu karijeru, nego bi mu i pet minuta bio velik problem.
- Što sam ti rekao, Mandžo?! Drži liniju, gdje ćeš u sredinu, stalno sam mu morao vikati, jer izgubi se on. E, onda bi i njegov otac počeo vikati s tribine: “Ruhek, vadi ga van iz igre kad te ništa ne sluša!” Ali, onda sam ja znao svako malo doći do oca i reći da ga sutra neću staviti u igru, a kad dođu kući, neka mu on kaže kako je to zato što ne drži liniju nego igra po svom - otkrio je Mandžin prvi trener. A ta metoda je bila itekako učinkovita.


- Od toga mu nije bilo gore kazne. Već na idućoj utakmici nema šanse da se makne od out linije i krene u sredinu.

- Te sezone kao desni bek zabio je 22 gola, a šansu u napadu dobio je tek na poluvremenu jedne utakmice kad nam se ozlijedio napadač. Prvo poluvrijeme je kao desni bek zabio dva gola, drugo fulao nekoliko ‘mrtvaca’. Sjećam se kako mi je došao nakon te utakmice i rekao ‘treneru, ja više nikad ne bih igrao napadača, nije to za mene’. Pogledao sam ga, počeo se smijati i rekao mu ‘Mandžo, nema razloga da više nikad ne igraš u napadu, samo moraš vježbati i bit će sve u redu’. I vježbao je Mandžo, godinama bio itekako ozbiljan i na kraju došao tu gdje je.


- Bio je nevjerojatno uporan, nikome nije priznavao da je bolji od njega i uvijek se trudio biti najbolji. Isto tako ja sam tražio disciplinu, tako da nikad s njim nisam imao ni najmanjih problema. Zvao me je prije jedno mjesec i pol i rekao: ‘Znate, vi ste još gori od Magatha. Je, kod njega je disciplina bitna, ali vi ste bili još gori od njega. Ha, ha - smije se Mandžin prvi trener.

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish